MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğuna İlişkin Açıklama
Malumları olduğu üzere 5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu Ek-1 nci maddesi “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Kurumca standardı yayımlanan ve Bakanlıkça çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra bu Kanunda düzenlenen esaslara göre meslekî yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamaz.” hükmü uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca 25.05.2015 tarihinde yayımlanan 2015/1 sayılı tebliğde yer alan 40 meslekte belgesiz çalışanlar için verilen 12 aylık süre 26.05.2015 tarihinde dolmuştur.
26.05.2016 tarihinden itibaren iş müfettişlerince yapılacak denetimlerde belgesiz kişi çalıştıran işveren veya işveren vekillerine Kanunda belirtilen cezai müeyyideler uygulanacaktır. Bu doğrultuda, işverenlerimizin cezai müeyyidelerle karşılaşmaması için Kurum tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşlarınca yapılacak sınavlarda başarılı olacak çalışanlarına MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırmaları gerekmektedir.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunda 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için meslekî yeterlilik belgesi şartı aranmamaktadır.
Bu doğrultuda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca 25.05.2015 tarihinde yayımlanan 2015/1 sayılı tebliğde yer alan 40 meslekte MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi, ustalık belgesi ve Millî Eğitim Bakanlığına bağlı meslekî ve teknik eğitim okullarından ve üniversitelerin meslekî ve teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden alınan mesleki eğitim diploması haricindeki kurs bitirme belgeleri, çıraklık, kalfalık ve eğitim katılım belgeleri gibi tüm belgeler 26.05.2016 tarihi itibariyle geçersiz sayılmaktadır.
Belge zorunluluğu kapsamında hangi ustalık belgesi ve hangi bölümlerden alınmış diplomaların muafiyeti ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile çalışmalar devam etmektedir. Çalışma tamamlandığında belge zorunluluğu kapsamındaki tüm mesleklerde muafiyet sağlanan ustalık belgeleri ve diplomalar internet sitemizden kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Kamuoyunun ve ilgilerinin bilgilerine saygıyla duyururuz.
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanlığı
Konular
- ÖSYM YGS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM LYS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM KPSS giriş belgesi sorgulama önlisans
- ÖSYM KPSS giriş belgesi sorgulama lisans
- KPSS ÖABT giriş belgesi sorgulama
- KPSS DHBT giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM DGS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM e YDS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM e-ALES giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM YDS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM DİB-MBSTS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM TUS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM STS Tıp giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM İSG giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM ALES giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM DUS giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM STS Diş giriş belgesi sorgulama
- ÖSYM YDUS giriş belgesi sorgulama
- MEB TEOG giriş belgesi sorgulama
- AÖF sınav giriş belgesi sorgulama
- AÖL sınav giriş belgesi sorgulama
- E-Devlet Öğrenci Belgesi Sorgulama
- E-Devlet Öğrenci Belgesi Doğrulama
- UBAK Elektronik Belge Yönetim Sistemi Evrak Doğrulama
- UBAK Firma Yetki Belgesi Sorumlu Kişi Sorgulama
- UBAK Eğitim Tamamlama Belgesi(Sertifika) Sorgulama
- UBAK Sınav Giriş Belgesi Sorgulama
- Türkçe yeterlik belgesi ne işe yarar?
- Mirasçılık Belgesi Nereden Alınır?
- Denklik belgeleriyle alınan belgeler geçerli sayılacak